O KNSS

Matična številka:

Transakcijski račun: NLB

SI56 0222 2003 5835 928

Številka vložka v sodni register:

Registrirani na MDDSZ pod štev.: 121-02-211/93

Osnovni kapital:

Šifra dejavnosti:

94.200 Dejavnost sindikatov

Telefon:

GSM:

Fax:

Zastopa brez omejitev:

Vesenjak Evelin, podpredsednik

Zgodovina

Nova sindikalna centrala, konfederacija KNSS – Neodvisnost je bila ustanovljena 30. marca 1990 na ustanovnem kongresu v Cankarjevem domu, kot prva demokratična sindikalna centrala, s svojo ustanovitvijo pa je začrtala pot sindikalnemu pluralizmu in demokraciji. Več o KNSS – Neodvisnosti si lahko ogledate tudi na uradni spletni strani, na naslovu http://www.knssneodvisnost.si/.

Začetek je bil težak, saj smo morali pričeti z delovanjem praktično brez sredstev, brez utečenih sindikalnih organizacij po podjetjih in občinah, ter brez profesionalcev za razliko od teden dni za nami ustanovljene, ali bolje, prekrščene Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije, ki si je vse navedeno enostavno prisvojila. A smo vztrajali in uspeli, saj je naša konfederacija danes druga največja sindikalna centrala.

France Tomsic France Tomšič Slavko Kmetic Slavko Kmetič Drago Lombar Drago Lombar

Prvi predsednik konfederacije KNSS – Neodvisnost je bil G. France Tomšič, dipl. ing., ki je centralo uspešno vodil vse do leta 1997, ko je predsedovanje, za kratek čas desetih mesecev, prevzel G. Slavko Kmetič. Od leta 1998 pa sindikatu KNSS – Neodvisnost predseduje G. Drago Lombar.

Ob sami ustanovitvi je bila konfederacija organizirana na panožnem principu od člana navzgor: član – sindikat v družbi, podjetju ali zavodu – sindikat dejavnosti za območje – sindikat dejavnosti na državni ravni.

Situacija nas je prisilila k spremembi organizacijske strukture, ki je še vedno izhajala od člana navzgor, razlika je bila le v tem, da se je konfederacija organizirala na sistem regij, s čemer je pokrila celotno področje države in sindikat približala svojemu članstvu: član – sindikat v družbi, podjetju ali zavodu – sindikat regije – konfederacija.

Konfederacija je sestavljena iz osmih (8) sindikatov regij, ki imajo vsaka svoj sedež in sicer:

• Sindikat Ljubljanske regije KNSS – Neodvisnost s sedežem v Ljubljani,
  • Sindikat Mariborske regije KNSS – Neodvisnost s sedežem v Mariboru,
  • Sindikat Koroške regije KNSS – Neodvisnost s sedežem v Slovenj Gradcu,
  • Sindikat Celjske regije KNSS – Neodvisnost s sedežem v Celju,
  • Sindikat Notranjske regije KNSS – Neodvisnost s sedežem v Postojni,
  • Sindikat Pomurske regije KNSS – Neodvisnost s sedežem v Gornji Radgoni,
  • Sindikat Severno-primorske regije KNSS – Neodvisnost s sedežem v Novi Gorici in
  • Sindikat Dolenjsko-belokranjsko-posavske regije KNSS – Neodvisnost s sedežem v Novem Mestu.

Na 6. kongresu KNSS – Neodvisnost 23. marca 2007 v Rogaški Slatini pa je bil sprejet nov Statut, ki je organiziranost spremenil v osnovni celici konfederacije: od individualnega člana na kolektivno članstvo, ostala organizacijska shema konfederacije je ostala nespremenjena.

Sindikat Ljubljanske regije KNSS – Neodvisnost je bil ustanovljen, kot prvi sindikat regije v okviru konfederacije, na ustanovni skupščini 25.05.1992. Sindikat vodi in zastopa podpredsednica Evelin Vesenjak. Sindikat regije pa v tem trenutku združuje okrog 60 sindikatov podjetij ali zavodov in veliko število individualnih članov.

Evelin Vesenjak

In zakaj postati in ostati član naše konfederacije?

Članstvo v sindikatu lahko enačimo z zavarovanjem. Dandanes moramo biti zdravstveno zavarovani četudi nismo bolni ali ne doživimo nezgode. Če nismo, pa zbolimo ali se poškodujemo, bomo utrpeli precejšnjo finančno izgubo. Tudi svoje vozilo moramo zavarovati, saj v nasprotnem primeru sploh ne smemo na cesto. Če pa že to storimo nezavarovani, bomo v primeru nezgode ali nesreče utrpeli veliko finančno škodo. Enako velja za naše premoženje in tudi življenje. Pri članstvu v sindikatu pa zavarujemo svoje pravice s področja delovno – pravne zakonodaje.

Kot član sindikata smo upravičeni do strokovnega svetovanja in pravne pomoči, ki vključuje tudi zastopanje odvetnika zoper delodajalca v vseh postopkih in tudi na sodišču. Vsi danes vemo, da nas že samo obisk pri odvetniku pošteno stane. V sindikatu smo si to zagotovili s plačilom članarine. S članstvom v sindikatu smo torej zavarovali svoje že pridobljene individualne pravice iz delovnega razmerja, možnost pa jih imamo tudi nadgraditi s sodelovanjem vsakega posameznega člana v sindikatu podjetja ali zavoda in po hierarhični lestvici preko regije navzgor do same konfederacije.

Preprosto povedano torej si s članstvom v sindikatu zavarujemo že pridobljene pravice, hkrati pa si odpremo tudi možnost sodelovanja pri pridobivanju novih pravic delavcev na področju delovno – pravne zakonodaje

Dodatne vsebine

Obrazec za stik

20.12.2013
Srečno novo leto 2014!
19.06.2013
KONCERT NUŠE DERENDA, LJUBLJANA - KRIŽANKE 20.06.2013 – CENEJŠE KARTE ZA ČLANE SINDIKATA KNSS NEODVISNOST
21.03.2013
VODA JE PRAVICA – NE PRIVILEGIJ!
18.02.2013
KAKO SE LAHKO ZAOBIDEJO DOLOČBE ZAKONA O DELOVNIH RAZMERJIH V ŠKODO DELAVCA ZARADI NEPOZNAVANJA ZAKONA – ZGODBA DELAVCA DRUŽBE HERVIS ŠPORT IN MODA D.O.O., KI VERJETNO NI OSAMLJEN PRIMER
05.02.2013
Sindikat Ljubljanske regije KNSS – Neodvisnost tudi na Facebooku